Hasznos tanácsok bérbeadók és bérlők részére

Albérletet keresni, vagy lakás kiadni egyedül is lehet. Hirdetéseket ma már bárki könnyen feladhat, de a problémák nem a megfelelő bérlemény, vagy bérlő megtalálásával vannak. Egy átlagos bérbeadó, vagy albérletet kereső pár évente találkozik azokkal a kérdésekkel, melyek kezelése fontos lehet. Az erre szakosodott ingatlanközvetítő évek óta havonta több alaklommal bonyolít le ilyen ügyleteket. Tapasztalatuk lényegesen nagyobb, és számos olyan kérdés tisztázására van bejáratott módszerük, melyek a bérbeadónak és bérlőnek nagy valószínűséggel nem jutna eszébe az első találkozáskor. Az ingatlanközvetítő ismeri a bérbeadó és bérlő azon elvárásait is, melyek a hirdetésekben nem jelentek meg. Nagyobb eséllyel tud olyan találkozókat szervezni, melyeket gyorsan sikeres megállapodás követhet.


BÉRBEADÓK RÉSZÉRE:

  • Ingatlan irodán keresztül hirdetni hivatalosan megbízási szerződéssel

Nagyobb biztonságban érezheti magát mindkét fél az iroda jelenlétével, hisz ez már megszűri a jelölteket, akik aláírásukat és személyes adataikat adják már az ingatlan bemutatásának alkalmával is az irodáknak. A tapasztalt ingatlanközvetítő hasznos tanácsokkal tudja ellátni a Bérbeadót! Az ingatlanközvetítőt hatékony hirdetési csomag összeállításában több éves tapasztalat segíti. Azt szokták mondani, hogy sikeres eladáshoz, vagy bérbeadáshoz keressen ingatlanközvetítőt. Ha csak a szakmát akarja megtanulni a saját kárán, akkor hirdessen önállóan.

  • Bérleti szerződés írásban

Minden esetben írásban tanácsos szerződést kötni az esetleges problémák, vitás helyzetek egyszerű megoldása érdekében. (bérleti idő kezdete-vége, kaució mértéke, felmondási határidő, közüzemi számlák kifizetése…stb ). Szintén a szerződésben érdemes tisztázni, hogy kár és meghibásodás esetén kinek milyen részben kell szerepet vállalni a helyrehozatalban.
Kaució mértéke minden esetben minimum 2 hónap, ha nagyobb értékű az ingatlan és/vagy igényesen bebútorozott, akár több is lehet.
Birtokba kerülés csak abban az esetben történjen, ha Bérlő kifizette az első havi bérleti díjat és a 2 havi kauciót.
Egy professzionális ingatlaniroda rendelkezik saját -jogaszok által összeállított- bérleti szerződéssel, így ezzel megspórolva időt, energiát és pénzt a tulajdonosnak. 

  • Bérleti díj meghatározása

A komoly árérzékenység miatt nem elég csupán a bérleti díjat jól meghatározni, a bérleményt csinossá, otthonossá varázsolni, hisz a bérlők figyelme nem utolsó sorban a rezsi költségre irányulnak. Amennyiben a bérlemény költségei magasabbak az átlagosnál, úgy ezt feltétlenül érdemes az árban láttatni.
A reális bérleti díj meghatározásában érdemes az ingatlanos véleményét is kikérni, hiszen ő a szakember! 

  • Bérlemény bútorozása

Vagy igényes bútorokkal vagy teljesen üresen /ebben az esetben (semleges színű) függönyök, lámpák, hűtőszekrény, mosógép / vagy rugalmasan a vevő igényeihez alkalmazkodva. Ami viszont semmi esetre se legyen a lakásban: családi és személyes emlékek őrző tárgyak. Ezek nekünk fontosak, a leendő bérlőnek nem.

  • Bérlemény havonta történő meglátogatása legalább az első 2-3 hónapban

A bizalom fontos dolog, de csak idővel alakulhat ki. Ne gondoljuk, hogy a lakás bérbeadásáról szóló szerződés megkötésével mindent elintéztünk, több dolgunk nincs. Érdemes a lakást rendszeresen meglátogatni a bérbeadás után is. Ez nem csak az ellenőrzést segíti, de a rendszeres kapcsolattartás sok később vitássá alakuló helyzet gyors kezelését is lehetővé teszi.

  • Bérlő a fogyasztás után fizesse havonta a rezsiköltségeket, NE ÁLTALÁNYT, melyet minden hónapban rendszeresen ellenőrizzünk.

Így könnyebb az elszámolás a két fél között, nem kell matekolni az végső elszámolásnál, ha netán a bérlő mondjuk a fűtési szezon előtt költözik ki a bérleményből. ANNYIT FIZET, AMENNYIT FOGYASZT!

  • Ha a bérlő magánszemély a közüzemi mérőórák ne kerüljenek átírásra

Ha a Bérlő közüzemi tartozásokat halmoz fel és a szolgáltató kikapcsolja a szolgáltatást, akkor a tartozás azt illeti akinek a nevén van a szolgáltatás, de a ki és bekapcsolás díja általában a bérbeadót terheli, ha szeretné a továbbiakban használni az ingatlant. Ezért fontos a havi ellenőrzése.

  • Minden esetben a birtokba kerülés időpontjában 

Átadási jegyzőkönyvben rögzíteni a mérőóra állásokat, leltárt, kulcsok számát (lakás, tároló, garázs), esetleg fotókat készíteni az átadáskor meglévő állapotról.

  • Minden esetben a birtokból kikerülés időpontjában 

Átadási jegyzőkönyvben rögzíteni a mérőóra állásokat, leltárt, kulcsok számát (lakás, tároló, garázs), esetleg fotókat készíteni az átadáskor meglévő állapotról.


BÉRLŐK RÉSZÉRE:

 

  • Ingatlanközvetítővel együttműködve, pontos igényeink részletes ismertetésével

A tapasztalt ingatlanközvetítő annál hatékonyabban tud segíteni, minél pontosabban tudja a bérlő igényeit, akár a feleslegesnek tűnő szempontokat is figyelembe véve. Több információt tudhat meg az adott ingatlanról. Az ingatlanközvetítő nem csak annyit tud a lakásról, amennyi a hirdetésben megjelent. Ha elmondjuk részletesen igényeinket

  • Bérleti szerződés írásban Bérbeadóval

Minden esetben írásban tanácsos szerződést kötni az esetleges problémák vitás helyzetek egyszerű megoldása érdekében. (bérleti idő kezdete-vége, kaució mértéke, felmondási határidő, közüzemi számlák kifizetése…stb

  • Rendelkezzünk a szerződés aláírásakor 3 havi bérleti díjjal (2havi kaució, első hónap bérleti díja) plusz az első havi közös költséggel. 

Célszerű a bemutatásra már egy havi bérleti díjjal érkezni, hogy tudjunk gyors és jó döntést hozni. A mai piacon jó bérleti áron lévőszép ingatlanok nagyon gyorsan gazdára találnak, így érdemes foglalóval érkezni a megtekintésre. Fontos, hogy a foglalózásról minden esetben készüljön jegyzőkönyv! Egy profi ingatlanos erre előre felkészíti az érdeklődőket, hogy ne érje őket csalódás.

  • Bérlő a fogyasztás után fizesse havonta a rezsiköltségeket, NE ÁLTALÁNYT, melyet minden hónapban rendszeresen igazoljunk vagy Bérbeadótól kérjük el a befizetésekről szóló igazolást.

Miért? Így könnyebb az elszámolás a két fél között, nem kell matekolni az végső elszámolásnál, ha netán a fűtési szezon előtt költözik ki a bérleményből. ANNYIT FIZET, AMENNYIT FOGYASZT!

  • Minden esetben a birtokba kerülés időpontjában

Átadási jegyzőkönyvben rögzíteni a mérőóra állásokat, leltárt, kulcsok számát (lakás, tároló, garázs), esetleg fotókat készíteni az átadáskor meglévő állapotról.
 

  • Bérlő nem tagadhatja meg, hogy a tulajdonos alkalmanként, előre egyeztetett időpontban meglátogassa az ingatlant. 

Ez szerződésenként eltérő, de általában havonta egyszer a tulajdonosnak jogában áll meglátogatnia a bérleményt.

   


Vissza